Quantes vegades diuen que som agents educadors en tots els aspectes? Esta frase ressona en el nostre cap des del moment que es pren la decisió de ser educador/a, tant en un ambient formal com no formal, i s’està en la veritat, qui decidix ser monitor/a educador/a ha de tindre en compte que està educant en tots els sentits, inclòs pel que fa a la Salut.

Hi ha moltes vegades que com a persones educadores es descuida este aspecte i és una cosa que hui en dia s’ha de tindre present, tant amb els xiquets i xiquetes com amb els i les jóvens.

I et preguntaràs, com es pot educar en Salut? Doncs és molt senzill, hi ha un ampli ventall de possibilitats en què la nostra figura pot intervindre prevenint.

Una d’elles, i que es pot començar a portar a terme en les associacions en aquest curs, és el tema de l’alimentació. Oferir berenars saludables, com una simple peça fruita deixant de costat totes les begudes ensucrades com són els sucs de brick o un altre tipus de begudes de gas, és una bona forma de començar a valorar la bona alimentació dels nostres destinataris i destinatàries. També podem llançar tallers de cuina en què els ingredients principals siguen les fruites o fer bescuits casolans on els participants del taller vegen què posen i per què s’utilitzen els dits ingredients. Tot això pot ser una forma d’educar en alimentació que s’integra perfectament dins de les nostres activitats setmanals.

Una altra forma d’educar en Salut és la prevenció en el consum de drogues, no sols substàncies estupefaents sinó alcohol o tabac, i foment de l’oci saludable. Cada vegada més jóvens dels nostres Centres Juvenils accedixen a este món que comporta conseqüències negatives, tant en la seua Salut com en les relacions interpersonals.

Finalment, no cal oblidar la higiene, un factor que es torna essencial en els campaments o acampades. Sobretot serà important ensenyar als més xicotets i xicotetes ordenats la importància de l’ordre, que han de canviar-se després de cada dutxa, netejar els seus plats i coberts o ajudar a mantindre net el campament també és una forma d’educar en este àmbit. Certament, no és una labor que només afecte xiquets i xiquetes, també els i les adolescents han d’estar conscienciats amb estes xicotetes, però necessàries, tasques.

Per això, des de la Federació Don Bosco, vos invitem que vos animeu a portar dinàmiques als vostres centres que versen sobre estos temes.

«El teu cos és el teu company de vida. Cuida’l, escolta’l, atén-lo»

 

Marina Vila

Responsable de l’Àrea de Salut a la Federació Don Bosco

Uso de cookies

Para garantizarle una navegación por nuestra web segura y de calidad, le informamos que utilizamos Cookies. Si está de acuerdo clique ACEPTAR. Puede bloquear o eliminar las cookies instaladas en su equipo mediante la configuración de las opciones del navegador. Para más información consulte nuestra Política de Cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies